'Meedenken met mijn klanten en hen voorzien van unieke transportoplossingen, dat is het leukste onderdeel van mijn functie'

'Meedenken met mijn klanten en hen voorzien van unieke transportoplossingen, dat is het leukste onderdeel van mijn functie'

Michel de Jong, senior projectleider Wagenborg Nedlift

Michel de Jong is sinds 1994 in dienst van Wagenborg. Naast dat hij een gedreven en gepassioneerd vakman is, zet hij zich actief in om onze wereld zo goed mogelijk na te laten. De milieuproblematiek houdt hem erg bezig. Zowel zakelijk als privé probeert Michel zijn steentje bij te dragen aan de energietransitie.

Hoe ben je bij Wagenborg terecht gekomen?

“Als klein jongetje wilde ik al kraanmachinist worden, net als mijn vader. Mijn vader werkte destijds als kraanmachinist bij het toenmalige Lommerts in Delfzijl. Het vak is me als het ware met de paplepel ingegoten. In 1994, na mijn MTS opleiding, ben ik als leerling kraanmachinist begonnen bij Wagenborg.

Inmiddels ben je senior projectleider…

“Klopt. Als leerling kraanmachinist heb ik eerst een tweejarige opleiding tot kraanmachinist gevolgd, waarna ik 2 jaar springer ben geweest, machinist op diverse type kranen. Vervolgens heb ik de opleiding tot voorman gevolgd, waarna ik direct als voorman mocht starten met het ‘Ameland project’, een project waarbij wij als Wagenborg verantwoordelijk waren voor het totale logistieke transport van de boortoren op Ameland. In 2000 ben ik vervolgens gestart met de opleiding ‘uitvoering hijswerken’, waarna ik als aankomend projectleider aan de slag ben gegaan. Inmiddels ben ik doorgegroeid tot senior projectleider”.

‘De wereld beter achterlaten’ is je credo, is dat altijd een ideaal van je geweest?

“Het is meer dan een ideaal of een passie. Ik voel me min of meer verplicht mijn bijdrage te leveren aan het verminderen van de milieuproblematiek. Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, dan komen we samen veel verder.

 

Vanaf 2013 heb ik een vierjarige deeltijd opleiding Engineering gevolgd aan de Hanzehogeschool te Groningen, om mijn kennis van het werkgebied verder te verbreden en mezelf verder te ontwikkelen. Op voorhand meedenken met mijn klanten en hen voorzien van unieke engineeringsoplossingen, dat is het leukste onderdeel van mijn functie. Mijn opleiding heeft zeker een belangrijke bijdrage geleverd aan mijn kennis en kunde op dat vlak. Tijdens mijn opleiding heb ik meer geleerd over de energietransitie en ben ik me bewust geworden van de schade die wij als mensen toebrengen aan het milieu. Ook heb ik geleerd hoe dit eventueel op te lossen is. Ik vind dat ik, met de kennis die ik heb opgedaan, verplicht ben om me hier tot het uiterste voor in te zetten." 

Op welke manier werk jij aan een duurzame wereld, zowel privé als zakelijk? 

“Op verschillende manieren ben ik hier mee bezig. Zo willen wij bijvoorbeeld onze woning uitbreiden. We kiezen hiervoor bewust voor ‘circulaire bouwmaterialen’, om onze persoonlijke footprint zo veel mogelijk te verminderen. De kosten voor dit type bouwen liggen wel hoger, maar op deze manier wordt onze woning wel op verantwoorde wijze gebouwd. Daarnaast proberen wij op allerlei andere manieren onze persoonlijke CO2 footprint zo laag mogelijk te houden, door bijvoorbeeld onze vleesconsumptie aan te passen, afval goed te scheiden en ga zo maar door. Het belangrijkste is om de opgedane kennis te delen. Mensen bewust maken van het feit dat het roer echt om moet, om maar in scheepvaart termen te blijven. Dit kan heel eenvoudig door er met mensen over te praten. Ik hoop hen ook te inspireren, zodat er een kettingreactie ontstaat met als doel de balans te herstellen tussen wat de aarde ons kan bieden en de behoeftes van de huidige en toekomstige generaties. 

Ook zakelijk gezien doe ik mijn uiterste best om de CO2 footprint van onze organisatie zo laag mogelijk te houden, door bijvoorbeeld efficiënt te plannen. Dit is een simpel voorbeeld, maar hiermee wordt de uitstoot van CO2 wel direct beperkt. Intern is onze organisatie ook erg bezig met het verlagen van onze CO2 uitstoot, denk bijvoorbeeld aan energiebesparende verlichting, ook een klein concreet voorbeeld. Maar ik denk ook groter, ik ben momenteel aan het onderzoeken hoe ik vanuit mijn functie bij Wagenborg Nedlift verder kan bijdragen aan de energietransitie, door een optimale afstemming van de driehoekelementen ‘People, Planet, Profit’. Ik probeer in kansen en mogelijkheden te denken, niet in bedreigingen.”

Wat staat ons te doen?

“Ik hoop dat ik iedereen die dit leest aan het denken heb gezet. Iedereen kan zelf invloed uitoefenen op zijn of haar eigen CO2 voetafdruk. Zo kunnen we samen de wereld beter achterlaten!”  

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact