In juni 2017 is gestart met de sloop en demontage van één van de flats. Met de materialen die bij de sloop vrijkwamen is een expogebouw gemaakt als pilot project. Het expogebouw is op steenworp afstand van de bestaande flats gesitueerd. Het casco van het expogebouw bestaat uit een drietal betonnen units.
De betonnen units zijn uit de bovenste verdieping (10e) van één van de flatgebouwen gezaagd. Elke unit wordt gevormd door twee betonnen wanden en een betonnen onder en bovenvloer. Het gewicht van één unit is ruim 40 ton.
Wagenborg Nedlift kreeg de opdracht om 3 betonnen units van 40 ton uit het flatgebouw te hijsen en aansluitend naar de locatie van het expogebouw te transporteren. Op de locatie van het expogebouw zijn vervolgens de 3 units geplaatst.
De grootste technische uitdaging voor het hijsen van de units betrof de inzet van adequaat hijsmateriaal om de betonnen units uit te kunnen hijsen. Regulier hijsmateriaal bleek niet geschikt voor het hijsen van de kwetsbare units en daarom schoven de engineers van Wagenborg Engineering aan om mee te denken.
In uitvoerig overleg met de betrokken partijen werd een set van eisen opgesteld waaraan de hijsvoorziening moest voldoen:
Het uiteindelijke ontwerp van de hijsconstructie bestond uit speciaal ontworpen onderslagbalken met bovenplaat om de units te ondersteunen en buiging in de ondervloer te voorkomen. In de units zijn op 4 plaatsen gaten van 50 mm geboord waardoor Dywidag draadeinden zijn gestoken. Deze draadeinden zijn met de onderslagbalken verbonden en aan de bovenzijde met door Wagenborg Nedlift ontworpen hijsankers verbonden. De hijsankers zijn uiteindelijk weer met reguliere hijsbalken verbonden.
Nadat het ontwerp voor de hijsconstructie was goedgekeurd voerde Wagenborg Engineering de regie over de fabricage en het testen van de hijsconstructie. Daarna volgde de ultieme test: het hijsen van de betonnen units in Kerkrade.
Na de bouw van het expogebouw is in 2019 gestart met de bouw van de woningen, waarvoor wederom een aantal units uit de oude hoogbouw zijn gehesen met behulp van de speciale hijsconstructie.
SUPERLOCAL is een unieke gebiedsontwikkeling, omdat materialen en kwaliteiten worden hergebruikt voor de bouw van nieuwe woningen. Dat is nieuw in Nederland. SUPERLOCAL is een sleutelproject van IBA Parkstad, een initiatief dat de regio Parkstad (opnieuw) op de kaart zet door een impuls op het gebied van economie, ruimte en samenleving. Het project sluit aan bij het IBA thema ‘Recycle Stad’ en biedt initiatiefnemers HEEMwonen en gemeente Kerkrade de kans om een nog hogere ambitie aan het project toe te kennen.